Страницы

четвер, 29 листопада 2018 р.

ДО УВАГИ МЕШКАНЦІВ МІСТА

З січня місяця 2019 року ПЛАНУЄТЬСЯ ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ НА ПОСЛУГИ ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ, ВОДОВІДВЕДЕННЯ ТА НА ПОСЛУГИ З ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ПОСТАЧАННЯ ХОЛОДНОЇ ВОДИ, ВОДОВІДВЕДЕННЯ ( З ВИКОРИСТАННЯ ВНУТРІШНЬОБУДИНКОВИХ СИСТЕМ)


Пояснювальна записка
щодо необхідності встановлення тарифів на послуги централізованого водопостачання, водовідведення та на послуги з централізованого постачання холодної води,водовідведення ( з використання внутрішньо будинкових систем) для комунального підприємства «Міськводоканал»ТМР
       Законами України «Про житлово-комунальні послуги», «Про ціни і ціноутворення», «Про питну воду та питне водопостачання», «Про державне регулювання в сфері комунальних послуг» для суб’єктів природних монополій передбачено встановлення економічно обґрунтованих тарифів на комунальні послуги на рівні, що забезпечує відшкодування економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, включаючи інвестиційну складову.
          В умовах постійного зростання основних складових тарифу, зокрема мінімальної заробітної плати, вартості електричної енергії, паливно-мастильних матеріалів та інших матеріальних ресурсів виникла невідповідність діючих тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення. Це відбилося на господарської діяльності      КП  «Міськводоканал»ТМР , стані систем централізованого водопостачання та водовідведення, якості надання послуг споживачам, стані галузі в цілому.
        Тому встановлення  тарифів до рівня економічно обґрунтованого рівня є необхідним заходом для належного функціонування підприємства, що зокрема дозволить своєчасно розраховуватися за енергоносії, виплачувати  заробітну плату, податки та забезпечувати споживачів якісними послугами.
Діючи тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення для  КП «Міськводоканал» ТМР  був ведений Постановою  НКРЕКП від 16 червня 2016 року № 1141.  
Вони складають:
- для споживачів, які не є  суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання -  11,36 грн. (без ПДВ);
- для споживачів, які не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водовідведення – 13,24 грн. (без ПДВ).
          За період дії тарифів відбулося зростання основних його складових. Так, вартість 1 квт/ год електроенергії 2 класу передбачалося у розмірі 1,6848грн. (без ПДВ). У жовтні 2018року цей показник склав 2,14336 грн., тобто збільшився на 27,2 %. Також відбулося зростання прожиткового мінімуму з 1378,00 грн. до 1921,00 грн. З урахуванням  зміни регіональних та галузевих коефіцієнтів ці показники становили  зростання на 39,4%. Вартість покупної води від ПрАТ «ТКШЗ» збільшилась на 72 %, екологічні податки зросли на 42%, плата за землю - зросла в 2,5 рази.  Також збільшилася вартість реагентів «Акватон-10» (для знезараження технологічного обладнання в локальних системах водообробки) за 1л з 316,65 грн. до 358,33 грн. або на 13,2 %, хлорування   у контактному резервуарів з  16666,67грн. до 21250,00 грн. або на 27,5%. Вартість бензину АІ-92 складає 25,25 грн. проти 14,92 грн, як передбачено у тарифі, тобто зросла на 69,2 %. По дизельному пальному ці показники складають відповідно 26,25 грн., проти 12,67 грн. тобто зростання на 107,2 %. Подорожчали ціни на закупівлю матеріалів для проведення ремонтних робіт на  мережах водопостачання та водовідведення, в зв’язку з значною зношеністю автопарку підприємства , постійно закуповуються запчастини для їх ремонту, вартість яких зросла більше ніж на 45 % так інше.
         Вище згадані зовнішні фактори, на які підприємство не має впливу значно погіршили фінансове становище та по результатам діяльності за 9 місяців поточного року привели до збитків у розмірі 381,4тис.грн.                    Враховуючи вище викладене, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011р. № 869   «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення» з метою приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму, цін на енергоносії, паливно-мастильні та інші матеріали підприємством проведений розрахунок тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення з урахуванням змін вищезазначених статей витрат.

Очікувані тарифи з січня 2019 року за 1 м3 складуть:
- для споживачів, які не є  суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання -  17,00 грн. (без ПДВ);
- для споживачів, які не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водовідведення – 16,04 грн. (без ПДВ).
- для споживачів послуги з централізованого постачання холодної води,(з використанням внурішньобудинкових систем )  - 17,5960 грн. (без ПДВ).
- для споживачів послуг водовідведення  ( з використанням внутрішньобудинкових  систем  ) – 16,5454 грн. (без ПДВ). 
       
  Встановлення економічно обґрунтованих тарифів дозволить підприємству забезпечити безперебійне та якісне надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, вчасно і в повному обсязі розраховуватися з обов’язковими  поточними платежами та забезпечити беззбиткову діяльність.
Розрахунки додаються у вкладенні.
       
   Обговорення проекту рішення триває до 13 грудня 2018року. По всім питанням звертатися до адміністрації КП «Міськводоканал» ТМР  .


З повагою,
директор КП "Міськводоканал" ТМР                                               Н.І.Лісова